Set on the picturesque coast of western Bali, the resort is composed of generous, fluid spaces that allow for unobstructed views of the sea. The interior finishes are all inspired by local colours, crafts, and materials. Walls are clad in paras kelating, a cool grey sandstone manually extracted and transported from the banks of a nearby river; the intricate flower-patterned tiles are especially created for the spa feature wall by the artisans of Pejaten, a neighbouring village famous for its terracotta production. Batu candi, a local volcanic stone, brings the colour of the resort’s black sand beach within the interiors of the villas. The restaurant is furnished with one-of-a-kind suar wood tables and custom-made chairs with dark-stained, hand brushed timber frames contrasting beautifully with white linen of the seat. Bronze and stone accessories found throughout the development are also fruit of the collaboration between SCDA designers and local craftsmen. This collective design and construction process united the efforts of the SCDA team and the Balinese artisans, allowing the project to be thoroughly anchored in its surrounding context by literally moulding it out of locally available materials and skills, bringing a whole new twist on the concept of oeuvre d’art totale.