Renowned for its authentic traditional Indian fare, Rang Mahal needed a design update to reflect its new menu. The client’s brief asked for a setting fit for a new era of Indian fine dining.

A procession of distinct spaces was designed into the irregular plan to create a range of dining experiences suitable for any occasion. The unassuming walk-in entrance opens out into a large foyer space with a subtly lit central water feature. After the open waiting pavilion – a cosy space with sofas and daybeds set between timber shelves lined with backlit artefacts – one reaches the booth seating separated by customised antique brass screens that create intimate dining niches.

Traversing an intricate Indian motif carpet laid across the travertine floor, the visitor arrives at the main dining hall, which can seat 64. The backlit carved travertine wall, spanning the end of the room, provides a visually arresting setting, and is supplemented by skylights placed along the wall edges. Stone, antique brass and timber – materials traditionally used in Indian interiors – have been incorporated to create a space that is distinctly contemporary yet mindful of Rang Mahal’s Indian heritage.