HARBOURVIEW HOUSE  |  Singapore, 2006

This house comprises three wings on a rectangular site organised around a courtyard with views of the ocean. The three wings consist of the main living areas to the east, the master suite and entry patio to the south and the single-storey entertainment area to the west.

Entry to the house is choreographed through a series of spaces. A stone feature wall fronts the entry court where the visitor is greeted by a dramatic pitched roof of two wings ‘floating’ above the wall. Formed by aluminium sections, the roof appears to wrap around the sides of the second storey, providing a strong feature element that leads the visitor through the feature wall. Crossing a bridge, the entry pavilion is surrounded by water and opens out to a swimming pool and lawn area. Large glazed areas on the ground floor of the east and west wings take further advantage of the ocean views beyond the pool.

The Chicago Athenaeum 2009 International Architecture Awards for Harbour View House, Singapore